Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (1 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Artykuł okładkowy w numerze styczniowym to „Zrozumieć Elektronikę: zacznijmy od podstaw”. Jego wersją i uzupełnieniem jest film na YT, oznaczony B001. Artykuł jest wprowadzeniem do najróżniejszych zagadnień i aspektów elektroniki, także dla osób nietechnicznych i zupełnie początkujących. W numerze, wśród wielu wartościowych materiałów znajdziesz między innymi opis komory termicznej z tanim sterownikiem oraz licznika Geigera na STM32. Warto też polecić bardzo ważny artykuł na temat budowy, tajemnic i wad, naprawdę godnych uwagi, tanich multimetrów AN870 i ZT219. A także inny ważny artykuł o parametrach rozstrzygających o wyborze oscyloskopu. W wydaniu są artykuły o parametrach dynamicznych lamp elektronowych, jest opis hobbystycznej konstrukcji: „Robot - tropiciel dźwięków” i jest też materiał o rozmaitych powielaczach napięcia. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 102 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Właśnie mija rok od czasu ukazania się czasopisma i oto mam przyjemność zapowiedzieć, że zgodnie z nazwą, i w czasopiśmie, i na moim kanale YouTube będą ukazywać się równolegle artykuły i filmy pozwalające „Zrozumieć Elektronikę”.
Stopniowo będziemy omawiać najróżniejsze zagadnienia i aspekty elektroniki, także te realizujące program Radiowej Oślej Łączki. Jednak to są zagadnienia trudniejsze, a trzeba zacząć od podstaw.
Podstawą, fundamentem jest energia i przemiany energii, które przedstawię w sposób praktyczny i zaproszę do działania w ramach kursu „Fascynujące przemiany energii”. Nawet dla doświadczonych elektroników będzie to znakomita okazja, by wreszcie osobiście, a może z dziećmi lub wnukami, zrealizować to, co zawsze chcieli zrobić, a na co ciągle brakowało czasu. Daje to ogromną radość - dobrze wiem, że tak jest, bo sam się o tym przekonałem, wstępnie realizując różne na pozór proste eksperymenty w ramach przygotowania tego kursu przemian energii.
Wszystko wskazuje, że dostępny będzie gotowy zestaw elementów, pozwalający bez problemu zrealizować proponowane interesujące ćwiczenia.
Ponieważ ćwiczenia kursu „Fascynujące przemiany energii” przeznaczone są nie tylko dla elektroników, ale też do osób początkujących i zupełnie niezorientowanych, dlatego postanowiłem wcześniej przedstawić kilka filmów i artykułów, przeznaczonych głównie dla tej grupy osób. W tym numerze jest to artykuł okładkowy, którego wersją i uzupełnieniem jest film na moim kanale YouTube.
Do przeczytania i obejrzenia filmu zapraszam także Ciebie! Podobnie jak do lektury całego styczniowego wydania czasopisma, gdzie znajdziesz mnóstwo wartościowego materiału.
Zachęcam do udziału w licznych konkursach oraz do realizacji projektów, opisanych w tym numerze. Śmiało możesz też do mnie napisać. Bardzo dziękuję za wsparcie za pośrednictwem Patronite, które jest głównym źródłem finansowania czasopisma!
Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - styczeń
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne styczeń 2024
- Rozwiązania Łamigłówek listopad 2023
- Tropimy błędy: Wzmacniacz 2 W do iPoda
- Tropimy błędy: Elektroniczny stetoskop
- Zrozumieć Elektronikę: zacznijmy od podstaw
- Licznik Geigera-Müllera na STM32
- Wspólnie projektujemy: Sterownik komory termicznej
- Wspólnie projektujemy: Uniwersalny termostat
- Komora termiczna z tanim sterownikiem
- Robot - tropiciel dźwięków
- Lampy elektronowe: parametry dynamiczne
- Odkrywamy tajemnice multimetru Aneng AN870
- Podstawy automatyki - pomiary prądów i napięć
- Izolowany galwanicznie mostek USB-SPI
- Parametry rozstrzygające o wyborze oscyloskopu
- Jakie są typy, nazwy i cechy powielaczy napięcia?