• Nowość!

Zrozumieć Elektronikę (7/2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Indeks: ZEG-26330

Zrozumieć Elektronikę to miesięcznik, którego Redaktorem Naczelnym i wydawcą jest Piotr Górecki. Popularyzator elektroniki, konstruktor z ponad 30-letnim doświadczeniem, autor książek i tysięcy artykułów omawiających różne aspekty elektroniki. Miesięcznik występuje wyłącznie w formie cyfrowej - natychmiast po opłaceniu zamówienia otrzymasz mailowo link do pobrania pliku PDF.

Zrozumieć Elektronikę (7/2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
12,99 zł
12,03 zł netto
Zapłać później

Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.

Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (7 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Projektem okładkowym  numeru lipcowego jest niecodzienny kalkulator Rafała Wiśniewskiego. Niezwykle oryginalny, bo zrealizowany „na piechotę”, bez mikroprocesora, na układach scalonych TTL. Warto zapoznać się z artykułem i pomyśleć nad własnym podejściem do elektroniki. Godny polecenia jest też pierwszy artykuł z serii o sondach oscyloskopowych pokazujący, dlaczego sondy są wręcz niezbędne. W numerze omówiono również, tylko na pozór prostą, kwestię boczników i pomiaru dużych prądów. Znajduje się w nim także artykuł o powerbankach oraz pierwszą część materiału o rozmaitych czujnikach gazów. W wydaniu jest też szereg innych interesujących artykułów: o dokładnym pomiarze małych rezystancji, o wykorzystaniu dobrego oscyloskopu do sprawdzania histerezy,  o softstartach i o kultowych lampach Nixie. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.

Zrozumieć Elektronikę - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę (7 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe.

Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 98 stron).

Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Zrozumieć Elektronikę - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego

Zapraszam do lektury lipcowego numeru czasopisma, gdzie projektem okładkowym jest niecodzienny kalkulator Rafała Wiśniewskiego. Niezwykle oryginalny, bo zrealizowany „na piechotę”, bez mikroprocesora, na układach scalonych TTL. Projekt powstał jakiś czas temu, ale mnóstwo osób nadal o nim nie słyszało. Oczywiście nie zachęcam do naśladowania, ale naprawdę warto zapoznać się z artykułem i pomyśleć nad własnym podejściem do elektroniki.

Nie będę tu streszczał zawartości numeru lipcowego. Mam nadzieję, że i Ty znajdziesz w nim wiele cennych informacji. Chciałbym natomiast napisać o swoich planach. Mam nową wersję uniwersalnego stanowiska do testów lamp - triod. Projekt ten planuję jako artykuł okładkowy następnego numeru.

W następnym wydaniu będzie rozwiązanie konkursu dotyczącego wyposażenia pracowni elektronika. Zapowiada się niezwykle interesująca, praktyczna seria artykułów „warsztatowych”, w tym dotycząca lutownic o zaskakujących parametrach, a to w związku z nawiązaniem współpracy z firmą YATO. Otrzymane modele do testów mocno mnie zaskoczyły. Szczegóły za miesiąc.

Zacząłem też intensywne prace nad planowaną od dawna Radiową Oślą Łączką. Zadanie polegające na przystępnym i zrozumiałym przedstawieniu zagadnień „radiowych” jest naprawdę bardzo trudne. Między innymi dlatego, że przeszkadzają powszechne fałszywe wyobrażenia. Dlatego zaczynam nietypowo, od rozprawienia się z fałszywymi wyobrażeniami na temat... prawa Ohma.

Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki

Spis treści

1. Słowo wstępne - lipiec
  2. Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
  3. Rozwiązania Łamigłówek maj 2024
  4. Łamigłówki elektroniczne lipiec 2024
  5. Kalkulator na układach TTL, czyli rozgrzewka przed…
  6. Dokładny pomiar małych rezystancji
  7. DHO924 i histereza magnetyczna
  8. Klawiatura / myszka USB w STM32
  9. Wspólnie projektujemy: Częstościomierz, część 6
  10. Wspólnie projektujemy: Wykorzystanie lamp gazowanych
  11. Sondy oscyloskopowe - dlaczego są niezbędne?
  12. Powerbank - działanie i możliwości
  13. Mikroprocesorowa ośla łączka, część 2
  14. Podstawy automatyki - softstarty
  15. Czujniki gazów, część 1
  16. Pomiary prądu, co to jest bocznik i jak go zrobić?

Jako pierwszy zadaj pytanie dotyczące tego produktu!

Kraj pochodzenia: Polska

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkty z tej samej kategorii: