- Nowość!
Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (3 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Dwa główne tematy wydania marcowego to ślepe testy audio i oscyloskopy. Projekt okładkowy przedstawia prostą przystawkę, znakomicie ułatwiającą przeprowadzanie testów porównawczych aparatury audio, w tym testów ślepych i podwójnie ślepych. Drugi główny temat to praktyczne podejście do oscyloskopów. Aktualna oferta rynkowa jest ogromna i dynamicznie się zmienia. W numerze znajdziesz artykuł opisujący dwa przykłady. Jeden to tak naprawdę zabaweczka, a nie prawdziwy oscyloskop, jednak zaskakująco dobry multimetr i równie zaskakująco niska cena mogą zainteresować szerokie grono hobbystów. Drugi opisywany przyrząd to najprawdziwszy oscyloskop dla profesjonalistów, ale w cenie dostępnej też dla zamożniejszych amatorów. Dla zupełnie początkujących przeznaczony jest artykuł: „Nie ma napięcia czy nie ma prądu?” Natomiast materiał: „Tajemnice dokładności dzielnika rezystorowego” zawiera bardzo interesujące informacje dla bardziej zaawansowanych. W cyklu Wspólnie projektujemy w tym numerze omówiony jest pomysł realizacji sygnalizatora braku stabilizacji do amatorskiego zasilacza. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 99 stron).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
To wydanie ZE ma dwa główne tematy. Jeden to ślepe testy audio. Drugi to oscyloskopy.
Okładkowy projekt przedstawia prostą przystawkę, znakomicie ułatwiającą przeprowadzanie testów porównawczych aparatury audio, w tym testów ślepych i podwójnie ślepych. Dodatkowy artykuł zawiera mnóstwo uzupełniających informacji na temat podzespołów, które warto, a wręcz trzeba, wykorzystać podczas tego rodzaju testów.
Zapraszam osoby zainteresowane do kontaktu, także w kwestii płytek drukowanych.
Drugi główny temat to praktyczne podejście do oscyloskopów. W poprzednich numerach ZE przedstawiłem cztery artykuły obszernie i chyba wyczerpująco opisujące rozmaite aspekty wyboru oscyloskopu. Teraz przechodzimy do praktyki. Aktualna oferta rynkowa jest ogromna. Każdy znajdzie coś dla siebie. W numerze znajdziesz artykuł opisujący dwa przykłady. Jeden to tak naprawdę zabaweczka, a nie prawdziwy oscyloskop, jednak zaskakująco dobry multimetr i równie zaskakująco niska cena mogą zainteresować szerokie grono hobbystów.
Drugi opisywany przyrząd to najprawdziwszy oscyloskop dla profesjonalistów. Najwyższa wersja, którą opisuję, dla większości hobbystów jest zbyt kosztowna, ale chcę zwrócić uwagę, że dziś już jest czas, żeby kupować oscyloskopy czterokanałowe, których najtańsze wersje kosztują niewiele ponad 2000 złotych, a więc są też w zasięgu większości amatorów.
Uzupełnieniem materiałów na temat oscyloskopów są filmy o tej tematyce na moim kanale YT. A pisana wersja filmu oznaczonego B003 ukaże się jako artykuł w następnym numerze ZE.
Patroni z wyższych progów zauważą znaczne zmiany względem wersji wstępnej numeru, co ma kilka przyczyn. W numerze jest też nieco mniej konkursów niż wcześniej. Wszystko dlatego, że więcej uwagi muszę poświecić przygotowaniu filmów na YT, co oznacza konieczność nabycia zupełnie nowych dla mnie umiejętności. Także dlatego tanim kosztem samodzielnie zaprojektowałem, zamówiłem formatki i z pewnym wsparciem najbliższych zamontowałem już meble do nowej pracowni i „studia filmowego”. Po uporaniu się z przenosinami z przyjemnością wrócę do rozpoczętych projektów.
Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki
Spis treści
- Słowo wstępne - marzec
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne marzec 2024
- Rozwiązania Łamigłówek styczeń 2024
- Tropimy błędy: Elektroniczny stetoskop
- Układy do ślepych testów aparatury audio
- Jak przeprowadzić wiarygodne ślepe testy?
- Wspólnie projektujemy: Sygnalizator braku stabilizacji
- Wspólnie projektujemy: Elektronizacja pojazdu dziecka
- Rigol DHO924S w praktyce: parametry i możliwości
- Multimetr z oscyloskopem Aneng AOS02 i ZT702S
- Nie ma napięcia? Czy nie ma prądu?
- Pamięci typu FIFO
- Zrozumieć mikroprocesory - porty mikroprocesora
- Podstawy automatyki - pomiary specjalistyczne
- Montaż elementów SMD na płytkach z Aliexpress
- Tajemnice dokładności dzielnika rezystorowego
- Od czego zależy wydajność mikrokontrolera?