Zrozumieć Elektronikę (10/2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Indeks: ZEG-26327

Zrozumieć Elektronikę to miesięcznik, którego Redaktorem Naczelnym i wydawcą jest Piotr Górecki. Popularyzator elektroniki, konstruktor z ponad 30-letnim doświadczeniem, autor książek i tysięcy artykułów omawiających różne aspekty elektroniki. Miesięcznik występuje wyłącznie w formie cyfrowej - natychmiast po opłaceniu zamówienia otrzymasz mailowo link do pobrania pliku PDF.

Zrozumieć Elektronikę (10/2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
12,99 zł
12,03 zł netto
Zapłać później

Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.

Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (10 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. W numerze październikowym zaczyna się, zapowiadany od dawna, cykl Radiowej Oślej Łączki. Tematyka radiowa jest niezrozumiała dla większości elektroników ponieważ w ich umysłach głęboko zakorzeniły się różne fałszywe wyobrażenia, związane z prawem Ohma. Dlatego warto zwrócić uwagę na trzy artykuły związane z tym tematem. Między innymi o tym, czy energia przekazywana jest wewnątrz przewodów, czy może na zewnątrz. W numerze są też kolejne artykuły dotyczące wyposażenia warsztatu elektronika. Jeden dotyczący wyposażenia najtańszego, drugi - dużo droższego, ale zdecydowanie lepszego. W cyklu Wspólnie projektujemy warto polecić bardzo ważny materiał o projektowaniu obwodów wejściowych częstościomierza. W numerze znajdują się też artykuły o pomiarze rezystancji ESR kondensatorów i dwa różne artykuły o prostownikach. A w cyklu o lampach elektronowych - bardzo ważny materiał o sprzężeniu zwrotnym i o wtórniku. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.

Zrozumieć Elektronikę - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę (10 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe.

Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 95 stron).

Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Zrozumieć Elektronikę - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego

Z ogromną przyjemnością, ale też z pewnymi obawami informuję, że właśnie zaczynam zapowiadany od dawna cykl pod roboczą nazwą Radiowa Ośla Łączka. Wszystkie osoby, które mnie znają dłużej wiedzą, że prace nad Radiową Oślą Łączką rozpocząłem ładnych kilka lat temu. Prace te zostały zaburzone wskutek rozstania z EdW i konieczności założenia nowego czasopisma o wymownej nazwie Zrozumieć Elektronikę. Zamiaru oczywiście nie porzuciłem. Zgromadziłem sporo materiałów. Wstępnie przygotowałem też, ściśle z tym związany, elementarny kurs „Fascynujące przemiany energii” i czekam na skompletowanie (głównie w Chinach) zestawu do praktycznych ćwiczeń.

Kurs o energii i jej przemianach, ponieważ analiza zagadnień związanych z Radiową Oślą Łączką wykazała, iż powinienem zacząć właśnie od energii. Analiza pokazała też, że tematyka radiowa jest niezrozumiała dla większości elektroników dlatego, że w ich umysłach głęboko zakorzeniły się różne fałszywe wyobrażenia. Głównie wyobrażenia w jakiś sposób związane z prawem Ohma.

Okazało się, że wyjaśnienie „kwestii radiowych” to z jednej strony przystępne przedstawienie pewnych trudnych zagadnień związanych z falową naturą energii, a z drugiej - wyprostowanie i wykorzenienie różnych błędnych wyobrażeń.

Zadanie stworzenia Radiowej Oślej Łączki okazało się trudniejsze niż myślałem. I oto zaczynam - zapraszam do lektury trzech artykułów na ten temat.

Oczywiście zapraszam do lektury całego numeru!

Na początku wakacji zamówiłem sprzęt, który niedawno wreszcie do mnie dotarł. To akumulator o pojemności 180 amperogodzin i masie około 15 kilogramów, ładowarka, inwerter oraz ładowarka-tester. Jest to zapowiedź serii artykułów o tematyce „akumulatorowej”.

Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki

Spis treści

1. Słowo wstępne - październik
  2. Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
  3. Rozwiązania Łamigłówek Sierpień 2024
  4. Łamigłówki elektroniczne październik 2024
  5. Radiowa Ośla Łączka 
  6. Prąd płynie w przewodach, a jak przepływa energia?
  7. Prawo Ohma prawdziwe „w stałej temperaturze”?
  8. Pomiar ESR kondensatorów elektrolitycznych
  9. Cap Zero
  10. Wspólnie projektujemy: Częstościomierz, część 8
  11. Wspólnie projektujemy: Potężny amatorski zasilacz
  12. Najtańszy warsztat elektronika?
  13. Nie zawsze musi być kawior
  14. Podstawy automatyki - Prostowniki i inne
  15. Mikroprocesorowa ośla łączka, część 5
  16. Lampy elektronowe: sprzężenie zwrotne i wtórnik
  17. Historia zasilania - Prostowniki półprzewodnikowe
  18. Komputer na układach TTL, czyli wszystko na jedną kartę…

Jako pierwszy zadaj pytanie dotyczące tego produktu!

Kraj pochodzenia: Polska

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkty z tej samej kategorii: