- Nowość!
Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (2 / 2024) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. W numerze lutowym warto zwrócić uwagę na zadziwiający artykuł okładkowy: „Multimetr - petaomomierz i femtoamperomierz„. Pokazuje on jak za pomocą niektórych „zwyczajnych”, tanich multimetrów można mierzyć niewiarygodnie małe prądy i niewiarygodnie duże rezystancje. Natomiast dla mniej zorientowanych ciekawy będzie artykuł z elementarnymi informacjami o wykorzystaniu multimetru. Materiał „Zrozumieć Elektronikę: wykorzystujemy multimetry” to pisany odpowiednik filmu na YT, oznaczonego B002. Chociaż w obecnych czasach większość chce oglądać filmy, a nie czytać, to ten kto chce rzeczywiście nauczyć się elektroniki, nie może poprzestać na filmie. Powinien informacje z filmu uporządkować i utrwalić. Artykuł „Czteropunktowy pomiar rezystancji metodą Kelvina” tłumaczy „łopatologicznie” zasady czteropunktowego pomiaru Kelvina. Kolejny materiał analizuje działanie prostego stałoprądowego sterownika LED. W numerze opisany jest też prosty wykrywacz metali, dostępny jako chiński zestaw do samodzielnego montażu. Jego budowa i testy dają dużo radości i można się przy tym dużo nauczyć. Warto też przeczytać kolejny artykuł o wyborze oscyloskopu oraz materiał o (przed)wzmacniaczach lampowych. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 91 stron).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Poważna sprawa! Piszę te słowa na początku stycznia, wciąż będąc pod wrażeniem popularności najnowszych filmów serii B00x, które zacząłem umieszczać na moim kanale YouTube od 23 grudnia. W ciągu dwóch tygodni kanał uzyskał prawie 300 tysięcy wyświetleń.
Gdy przymuszony okolicznościami planowałem inicjatywę „Zrozumieć Elektronikę”, od początku wiedziałem, że muszę opanować nowe formy przekazu i umieszczać filmy na YT.
Wiedzę o elektronice mam. Przez 30 lat popularyzowałem elektronikę w formie pisanej w setkach, a nawet w tysiącach artykułów.
Teraz muszę dosłownie od zera opanować zupełnie dla mnie nową umiejętność tworzenia filmów. Pomału to idzie, bo musiałem i nadal muszę nabywać zupełnie nowych umiejętności. Wcześniej stworzyłem kilka filmów serii A00x, dotyczących fundamentalnych, bardzo trudnych zagadnień. Filmów zrealizowanych bardzo prostymi środkami.
Opanowywanie tematu filmów to nie tylko umiejętności techniczne. Dla uzyskania sensownych efektów trzeba ponieść zaskakująco duże koszty, bo dobrego filmu, zwłaszcza technicznego, nie sposób zrobić smartfonem przy lampce biurkowej.
Wysoka oglądalność najnowszych filmów na YT nie pozostawia cienia wątpliwości, że tworzeniu filmów muszę poświęcić dużo więcej czasu niż dotąd. A to ograniczy czas, jaki mogę poświęcić czasopismu.
Ograniczy, ale oczywiście nie oznacza to rezygnacji z czasopisma. Mamy teraz takie czasy, że zdecydowana większość chce oglądać filmy, a nie czytać.
Tak, jednak komentarze na kanale YT potwierdzają, że lekkie, łatwe i przyjemne oglądanie filmów może wprawdzie wzbogacić wiedzę, ale jeżeli ktoś chce rzeczywiście nauczyć się elektroniki, to nie powinien poprzestać na filmie. Powinien informacje z filmu uporządkować i utrwalić.
Dlatego nadal moje filmy na YT będą miały w czasopiśmie ZE pisany odpowiednik - artykuł z dodatkowymi informacjami, porządkujący wiedzę z filmów. W tym numerze na stronie 29 jest taki artykuł - pisany odpowiednik filmu B002. Ponadto filmy na razie dotyczą zagadnień elementarnych, a przecież w czasopiśmie mamy też szereg trudniejszych wątków.
W każdym razie mam mniej czasu na tworzenie czasopisma, czego pierwszymi ofiarami będą Poczta i konkursy, których przygotowanie, a potem opracowanie nadesłanych rozwiązań, pochłania mnóstwo czasu. W tym numerze jeszcze jest zadanie KX015 z serii Tropimy błędy, ale chyba już ostatnie. W Łamigłówkach elektronicznych są tylko trzy nowe zadania.
Niemniej nadal zachęcam do nadsyłania „łamigłówek elektronicznych” i chętnie „oddałbym w dobre ręce” prowadzenie konkursów! A teraz zapraszam do lektury i pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - luty
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne luty 2024
- Łamigłówki elektroniczne Grudzień 2023
- Tropimy błędy: Wzmacniacz audio o mocy 300 watów
- Tropimy błędy: Ładowarka akumulatorów Li-Ion
- Multimetr - petaomomierz i femtoamperomierz
- Zrozumieć Elektronikę: wykorzystujemy multimetry
- Wykrywacz metali
- Testowanie układów cyfrowych
- Wspólnie projektujemy: Częstościomierz, część 5
- Wspólnie projektujemy: Uniwersalne obciążenie aktywne
- Podstawy automatyki - pomiary przepływu
- Lampy elektronowe: wzmocnienie sygnałów
- Rozstrzygnij dylemat: jaki oscyloskop kupić?
- Współpraca klawiatury / myszy USB z mikrokontrolerem
- Jak pobierać dane z FIFO?
- Analiza sterownika diody LED
- Prąd elektryczny: czy zabijają wolty, czy ampery?
- Czteropunktowy pomiar rezystancji metodą Kelvina