- Nowość!
- Obniżka
- Promocja
Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (7 / 2026) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Okładkowy artykuł tego numeru pokazuje, jak praktycznie każdy może zacząć korzystać z drukarek 3D. Bardzo ciekawe są artykuły na temat komunikacji przez Internet oraz rezystancji statycznej, przyrostowej i dynamicznej. Godne polecenia są też artykuły o tym co to jest MPPT, o testerze przekaźników i zasilaczu do wzmacniaczy operacyjnych, o elektroenergetyce, magnesach azotkowych oraz oczywiście Ośla Łączka. Jest też kilka artykułów omawiających tematy mało znane, jak np. zabezpieczenia akumulatorów litowych oraz zabezpieczenia OVP i OCP w zasilaczach. Ciekawe jest również zadanie konkursowe: jak z całkowitą pewnością rozpoznać podrabiane wzmacniacze operacyjne? Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Z zawartością całego numeru można zapoznać się dokładniej, korzystając ze skróconej wersji wydania, dostępnej tutaj.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 116 stron).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Witam!
Temat druku i drukarek 3D był obecny na łamach czasopisma od początku tego roku, dzięki kilku znakomitym artykułom specjalisty w tej dziedzinie - Adama Kozubowicza, właściciela firmy get3D.
Ja interesuję się tematem druku 3D „od zawsze”, a dokładniej od lat 80., gdy pojawiały się pierwsze informacje o różnych sposobach realizacji druku 3D, na początku z wykorzystaniem lasera oraz żywic i proszków. Śledziłem rozwój drukarek FDM, czyli takich, jakie dominują do dziś. I dobrze wiedziałem, że opanowanie druku 3D wymaga mnóstwa czasu i prób. A ja mam wiele innych zajęć, dlatego dopiero niedawno do „dotknięcia” druku 3D w końcu dałem się namówić Damianowi Szymańskiemu, właścicielowi portalu forbot.pl. Przeżyłem szok, o czym opowiadam w filmie YT. A szczegóły opisuję w okładkowym artykule tego numeru, gdzie też przedstawiam cztery stopnie wtajemniczenia.
W tym numerze bardzo polecam kilka artykułów omawiających tematy mało znane. W szczególności dotyczący podstawowych zabezpieczeń akumulatorów litowych oraz tajemniczych dla wielu zabezpieczeń OVP i OCP w zasilaczach.
Warto wgłębić się w artykuły na temat komunikacji przez Internet oraz niezbyt dobrze rozumianych rezystancji: statycznej, przyrostowej i dynamicznej. Polecam artykuł pokazujący przystępnie, w największym skrócie, co to jest MPPT.
Chciałbym też zachęcić do udziału w zadaniu konkursowym: jak z całkowitą pewnością rozpoznać podrabiane wzmacniacze operacyjne?
Nie zlekceważ na pozór banalnego artykułu o testerze przekaźników i zasilaczu do wzmacniaczy operacyjnych, artykułów o elektroenergetyce, magnesach azotkowych oraz oczywiście Oślej Łączki.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Górecki
Spis treści
- Słowo wstępne - lipiec
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne Lipiec 2026
- Rozwiązania Łamigłówek Maj 2026
- Moja przygoda z drukarkami 3D
- Tester przekaźników
- Zasilacz do wzmacniaczy operacyjnych
- Wspólnie projektujemy: Jak poznać podrabiane wzmacniacze
- Wspólnie projektujemy: Pomiar temperatury półprzewodników
- Fotowoltaika: MPP i kontrolery MPPT
- Mikroprocesorowa ośla łączka, część 26
- Komunikacja przez sieć
- Elektroenergetyka - przesył i dystrybucja, część 3
- Rezystancja statyczna, przyrostowa i dynamiczna
- OVP i OCP, CV, CC w zasilaczach (1)
- Generator liczb losowych
- Podstawowe zabezpieczenia w akumulatorach litowych
- Magnesy z azotku żelaza silniejsze od neodymowych
- Lampowe konfiguracje SRPP i mu follower (4)
- Projektowanie płytek drukowanych za pomocą KiCad (6)