Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (10 / 2025) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Projektem okładkowym numeru jest artykuł Jak działa smartfon, czyli... zacznijmy od telefonu. Drugi bardzo ważny artykuł to Niewzruszony fundament elektroniki przewodowej, czyli początek cyklu dla zupełnie początkujących, a także dla bardziej zaawansowanych. Bardzo ciekawy jest materiał Elektryczność, elektromagnetyzm i teorie spiskowe. W wydaniu jest też odpowiedź na pytanie: NanoVNA - gdzie i którą wersję kupić? Godne polecenia pozycje to również: Zapisane w pamięci - historia i typy pamięci, Ścieżki i przelotki na płytkach drukowanych oraz Moja droga do okiełznania szybkich sygnałów. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Z zawartością całego numeru można zapoznać się dokładniej, korzystając ze skróconej wersji wydania, dostępnej tutaj.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 100 stron).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
W tym numerze ZE zawarte są dwa ogromnie ważne artykuły. Jeden, okładkowy Jak działa smartfon, czyli... zacznijmy od telefonu, to próba objaśnienia osobom „nietechnicznym”, jak działa smartfon i inne współczesne urządzenia elektroniczne. Pomysł powstał po pytaniach mojej małżonki, która wyraziła chęć poznania tych kwestii. Ponieważ zagadnienie jest i ogromne, i trudne, zaczynam od podstaw, czyli od historii telefonii.
Drugi bardzo ważny artykuł ma tytuł Niewzruszony fundament elektroniki przewodowej. To w zasadzie jest obiecany początek cyklu dla zupełnie początkujących. Tak, ale polecam go też bardziej zaawansowanym, ponieważ poprzez przedstawione w nim wyobrażenie rezystancji, w następnych odcinkach bezboleśnie i w zaskakujący sposób dojdziemy do impedancji oraz do mocy czynnej, biernej i pozornej.
W numerze jest artykuł Elektryczność, elektromagnetyzm i teorie spiskowe, będący uzupełnieniem filmu „Czy słyszał Pan o broni energii skierowanej?” - odpowiedź elektronika. Wcześniej omawiałem rożne odmiany tanich mierników impedancji. W tym wydaniu jest materiał o kolejnej interesującej propozycji. Na razie to odpowiedź na pytanie: NanoVNA - gdzie i którą wersję kupić? Będą kolejne artykuły o nanoVNA. W numerze są materiały dotyczące tak ważnych dla każdego elektronika zasilaczy. Polecam bardzo interesujące materiały: Zapisane w pamięci - historia i typy pamięci, artykuł Ścieżki i przelotki na płytkach drukowanych oraz Moja droga do okiełznania szybkich sygnałów.
Na poniższej fotografii widać wstępną wersję zestawu elementów, potrzebnych do niezliczonych eksperymentów cyklu „Fascynujących przemian energii”.
Pozdrawiam serdecznie! Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - październik
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne październik 2025
- Rozwiązania Łamigłówek sierpień 2025
- Jak działa smartfon, czyli... zacznijmy od telefonu
- Niewzruszony fundament elektroniki przewodowej
- Mały liniowy zasilacz: Pomiar napięcia i prądu
- Wspólnie projektujemy: Elektroniczny układ „magiczny”
- Wspólnie projektujemy: Wykorzystaj miernik analogowy