Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (12 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 93 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Tak jak zapowiadałem, ważne miejsce w czasopiśmie będzie zajmować tematyka audio. Interesującym przykładem jest projekt okładkowy tego numeru ZE. Wcześniej, w dwóch ostatnich numerach przekonywałem, że i Ty możesz zostać konstruktorem układów lampowych. Teraz zachęcam do działań praktycznych. Na pewno dla Twojego otoczenia, a pewnie także i dla Ciebie, ogromnym zaskoczeniem będzie działanie wzmacniacza audio na świecących triodach. I nie musisz wydawać majątku na lampy, nie musisz kupować kosztownych lamp Nutube 6P1, ponieważ istnieje szereg możliwości pozyskania potrzebnych wersji za darmo lub w niskich cenach. A moi Patroni mogą też liczyć na pomoc z mojej strony. Jeśli chcą „dotknąć się” do tego typu triod, mogą do mnie napisać i przedstawić swoje plany.
Jak na razie opisałem tylko wstępne testy i podstawowy, mocno nietypowy, układ pracy. Na życzenie mogę oczywiście rozszerzyć temat, w tym przedstawić specyfikę pracy triod przy dodatnim napięciu siatki i konieczność stosowania buforów.
Okazuje się, że niekóre tanie multimetry mają zaskakujące możliwości, które niedługo przedstawię w artykule: Multimetr jako petaomomierz oraz femtoamperomierz. Mają też oczywiście słabe strony, opisane już w tym numerze w materiale Słabości i wady multimetru Aneng AN870.
Zaskakujące mogą też być informacje dotyczące rozwiązania konkursu dotyczącego pomiaru diod Zenera oraz projektu testera - zasilacza wysokonapięciowego 1200 V.
Dla wielu Czytelników ogromnie ważny okaże się artykuł Trudny dylemat: jaki oscyloskop warto kupić? - pierwszy z trzech, dotyczących najważniejszych aspektów wyboru oscyloskopu.
W numerze mamy dwa artykuły dotyczące wiecznie żywego i coraz bardziej dokuczliwego problemu podróbek, między innymi Zaskakujące aspekty problemu oryginałów i podróbek.
Jak zwykle są też artykuły dotyczące parametrów podzespołów oraz dokładności i precyzji.
Tyle o numerze grudniowym, a jeżeli chodzi o moje bieżące prace i plany, to tak jak już sygnalizowałem, intensywnie pracuję nad dużym cyklem „podstawowym”, przeznaczonym dla osób w każdym wieku. I dla dzieci, i dla ich rodziców, i dziadków, w tym dla mniej i bardziej zaawansowanych elektroników. Elektroników, którzy wreszcie osobiście zrealizują fascynujące eksperymenty, które zawsze chcieli wykonać, ale na które dotąd jakoś zawsze brakowało czasu. Mam nadzieję, że już w numerze styczniowym uda się zamieścić pierwszy, wprowadzający artykuł nowego cyklu.
Pozdrawiam serdecznie!
Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - Grudzień
- 4 Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- 10 Łamigłówki elektroniczne Grudzień 2023
- 12 Rozwiązania Łamigłówek Październik 2023
- 16 Tropimy błędy: konwerter 220 / 110 V
- 17 Tropimy błędy: Wzmacniacz audio o mocy 300 watów
- 18 Fluorescencyjne triody we wzmacniaczu audio
- 27 Wspólnie projektujemy: Tester diod Zenera
- 29 Wspólnie projektujemy: Sygnalizator braku stabilizacji
- 35 Testowy zasilacz wysokonapięciowy 1200 V
- 42 Podstawy automatyki - pomiary siły i ważenie
- 45 Trudny dylemat: jaki oscyloskop warto kupić?
- 51 Słabości i wady multimetru Aneng AN870
- 57 Podstawy układów cyfrowych - układy sekwencyjne, cz. 3
- 69 Szybkość SPI w Arduino na ARM
- 75 Dokładne pomiary: podstawowe ograniczenia
- 80 Ograniczające parametry termiczne - prąd i moc
- 84 Zaskakujące aspekty problemu oryginałów i podróbek
- 89 Test testera impulsowego i ogniw 18650
- 92 Jak duży jest prąd pomiarowy omomierza?