Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (5 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 92 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
W tym numerze chciałbym zwrócić szczególną uwagę na niepozorny projekt okładkowy. Niepozorny, bo dotyczący małych przetwornic impulsowych. Małych, a wręcz maleńkich.
I oto okazuje się, że taka miniaturowa przetwornica, mniejsza od monety jednozłotowej, kosztująca kilka złotych, może pracować nawet z prądem 3 amperów. Możesz to sprawdzić osobiście, ale prościej będzie najpierw zobaczyć to na filmie dostępnym w moim kanale na YouTube, gdzie między innymi pokazana jest praca przy prądzie 3 amperów. Co prawda ten miniaturowy moduł wymaga wtedy dodatkowego wymuszonego chłodzenia, ale zaskakuje fakt, że w ogóle jest to możliwe w przypadku układu scalonego w obudowie SOIC8. Przetwornice impulsowe to z jednej strony rewelacja, ale niestety nader często zaskakują też różnymi swoimi negatywnymi cechami. Przykłady znajdziesz w artykule. Zachęcam nie tylko do lektury, ale i do podobnych samodzielnych testów. A o wynikach Twoich testów czy prób modyfikacji możesz do mnie śmiało napisać - mogą zostać przedstawione w Poczcie, albo nawet postaci oddzielnego Twojego artykułu.
Zachęcam do rozwiązywania konkursów oraz nadsyłania zarówno rozwiązań, jak i propozycji następnych zadań konkursowych!
Mam nadzieję, że wszystkie artykuły tego numeru uznasz za interesujące. Nie przegap materiału na stronie 47 dotyczącego sond - szczypiec SMD.
Artykuł powstał na zamówienie jednego z Czytelników i jest jednym z serii pokazującej niedoskonałość i wady najtańszego sprzętu. Sytuacja jest taka, że cykl będzie kontynuowany. I to nie tylko żeby zaspokoić ciekawość i ostrzec przed pułapkami. Patroni z wyższych progów już mogą się zapoznać z kolejnym artykułem tej serii, który będzie projektem okładkowym następnego numeru. Zapowiedź na ilustracji poniżej.
Na razie w 9-stronicowym artykule omówiona jest kwestia identyfikacji podróbek MOSFET-ów dużej mocy. To akurat jest stosunkowo proste. Trudniej jest z rozpoznaniem podróbek innych podzespołów, w tym tranzystorów bipolarnych, diod, triaków i tyrystorów. Warto zainteresować się możliwościami identyfikacji i takich elementów.
Piszę o tym dlatego, że temat identyfikacji podróbek jest i długo będzie bardzo ważny i aktualny. A ja już teraz zapraszam także Ciebie do współpracy: jeżeli masz jakieś doświadczenia czy propozycje w tym zakresie - śmiało napisz do mnie ([email protected])
Piotr Górecki
Spis treści
- Słowo wstępne - maj
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne maj 2023
- Rozwiązania łamigłówek marzec 2023
- Tropimy błędy: LM317 z dodatkowym tranzystorem
- Tropimy błędy: Automatyczny stabilizator napięcia sieci
- Tajemnice małych przetwornic obniżających
- Wykrywacz pola NFC z neonówką
- Moduły Peltiera: Chłodnice i zestawy
- Wspólnie projektujemy: Częstościomierz, część 2
- DS1010 -cyfrowa linia opóźniająca
- Sondy - szczypce SMD
- Podstawy automatyki - o sygnałach słów kilka
- Historia elektroniki - wzmacniacze półprzewodnikowe
- Kuchenka indukcyjna -pytania i wątpliwości
- Programy Arduino - zalety i wady
- Co jeszcze brać pod uwagę przy zakupie multimetru?
- Co to jest energia?
- Moduł Arduino z przekaźnikiem i transoptorem
- Problemy z szeregowym łączeniem akumulatorów