Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (2 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 94 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Tekst ten piszę w połowie stycznia, czyli dwa tygodnie po uruchomieniu strony i wypuszczeniu pierwszych numerów czasopisma. Bardzo dziękuję za żywą reakcję oraz wszystkie miłe słowa, wyrazy sympatii, wsparcia i konstruktywne uwagi, które napłynęły w ciągu tych niewielu dni!
Bardzo dziękuję wszystkim Patronom, którzy już wsparli mnie finansowo! Nazwiska niektórych osób kojarzę z wcześniejszych kontaktów, wielu nazwisk nie kojarzę. Wszystkim serdecznie dziękuję!
Na początku stycznia pojawiło się szereg pytań i propozycji. Zgłosiły się też pierwsze osoby z propozycjami wsparcia nowego czasopisma w roli Autorów.
Autorzy zewnętrzni
Także i Ty możesz zostać Autorem publikującym swoje materiały w nowym czasopiśmie!
Mam nie tylko deklaracje kilku osób, ale ogromnie się cieszę, że już w tym numerze mogłem zamieścić materiały nowych Autorów!
Choć podczas rozruchu czasopisma nie są przewidziane honoraria, to wiele osób pyta o możliwości publikacji. Dlatego wcześniej niż planowałem publikuję wskazówki dla Autorów - artykuł jest na samym końcu tego numeru.
Zestawy do samodzielnego montażu?
Napłynęły pytania o możliwość zakupu opisywanych elementów, sprzętu i zestawów do samodzielnego montażu oraz płytek. Jak już informowałem, nie planuję działalności handlowej, ale na pewno będą podane dokładniejsze informacje handlowe, w tym linki do sklepów.
Dlaczego dopiero będą, a nie już są? Ano dlatego, że dopiero prowadzę rozmowy i ustalam szczegóły.
Nie jest też jeszcze ustalone, jakie dostępne już na rynku interesujące zestawy będą opisywane w ZE oraz jakie powstaną zestawy do projektów opisywanych w naszym wspólnym czasopiśmie. Dlatego bardzo proszę o jeszcze trochę cierpliwości.
A na razie omówmy kolejny ważny temat.
Testowanie przed publikacją?
Już wcześniej z kilkoma osobami wymieniłem opinie na temat sensu i możliwości wcześniejszego testowania przed publikacją moich projektów przez wybrane osoby. Warto byłoby dopracować tę kwestię. Projekty byłyby z różnych dziedzin. Przede wszystkim audio, technika lampowa, na pewno zasilanie, w tym najróżniejsze przetwornice i ich modyfikacje, wszelkie pomiary elementów i układów, w szczególności audio, a do tego bezprzewodowe przekazywanie energii (i informacji).
Mogłoby to wyglądać tak, że ja tworzę jakiś projekt i piszę wstępną wersję artykułu - opisu. Udostępniam to kilku wybranym osobom, zainteresowanych danym tematem. Osoby te jeszcze przed publikacją zdążyłyby zbudować prezentowany układ i podzielić się informacjami o ewentualnych brakach, kłopotach i różnych niespodziankach. Dopiero po takiej konsultacji artykuł z ewentualnymi uzupełnieniami trafiałby do publikacji.
Czy i Ty chciał(a)byś wystąpić w roli takiego testera projektów przed publikacją? W jakich dziedzinach? Możesz napisać: [email protected].
Wiąże się z tym pokrewny temat:
Projektowanie płytek drukowanych?
Od jednego z Czytelników otrzymałem kilka szczegółowych pytań dotyczących projektów płytek drukowanych (w różnych formatach) oraz samych płytek drukowanych i ich realizacji. Chodziło o pliki projektowe płytek, pozwalające na samodzielne wykonanie w domu i o zakup gotowych płytek.
Zagadnienie obecnie nie jest proste.
Otóż aktualnie coraz mniej osób samodzielnie wykonuje płytki drukowane rozmaitymi domowymi sposobami. W domowych warunkach bardzo trudno zrealizować tak zwane płytki dwustronne. Tu niektórzy zaprotestują, że każda płytka jest dwustronna, a jednostronnych nie ma, są tylko jednowarstwowe. Tu akurat się nie zgodzę i mogę podać przykład i fotografię prawdziwej płytki drukowanej jednostronnej.
W każdym razie wykonanie płytki z metalizowanymi otworami w warunkach domowych jest nierealne, a do współczesnych projektów często niezbędne są co najmniej dwie warstwy miedzi.
Drugą przeszkodą, wręcz barierą, są maleńkie, niemal mikroskopijne rozmiary obudów najnowszych elementów. To bariera nie do pokonania dla wielu, choć trzeba przyznać, że nieliczni mają w tym zakresie imponujące osiągnięcia, co zresztą warto byłoby zaprezentować na łamach czasopisma - zapraszam!
Dlatego coraz częściej wykorzystujemy różne gotowe moduły i jedynie te moduły ze sobą łączymy. W każdym razie bardzo często wykorzystywane są rozmaitej wielkości płytki uniwersalne. Sam z nich często korzystam, realizując prototypy.
Jak na razie dedykowane płytki nie są potrzebne. Jednak szykowane są projekty, które wprawdzie można zmontować na „uniwersalce”, ale znacznie wygodniej i ładniej byłoby zmontować je na porządnie zaprojektowanej i fabrycznie zrealizowanej płytce drukowanej.
Oczywiście mogę sam zaprojektować płytkę, dawniej robiłem to seryjnie. Jednak uważam, że szkoda czasu, żebym ja projektował płytki - lepiej jeżeli w tym czasie będę tworzył nowe projekty i artykuły.
Mógłbym odpłatnie zlecić zaprojektowanie płytki, ale na samym początku istnienia pisma zaczynam od zera i minimalizuję koszty, wiec nie chciałbym na to wydawać pieniędzy.
I tu pytanie, wiążące się w wcześniej omawianą kwestią testów: czy ktoś z Czytelników ma wprawę i gotów byłby co jakiś czas zaprojektować nieskomplikowaną płytkę do układu publikowanego w ZE?
A może nie tylko zaprojektować, ale też z jej wykorzystaniem zrealizować prototyp oraz go sprawdzić?
Samo wykonanie płytki można byłoby zlecić jakiemuś zaprzyjaźnionemu zakładowi w kraju albo Chińczykom za niewielkie pieniądze.
Zaprojektowanie płytki, wykonanie i sprawdzenie wykorzystującego ją prototypu, który oczywiście stanowiłby własność Autora, to jedna sprawa - prosta.
W grę wchodzą też prawa autorskie do projektu płytki i inna istotna kwestia. Otóż rysuje się możliwość współpracy czasopisma ZE z którymś ze sklepów internetowych, gdzie płytki realizowane według takiego projektu byłyby sprzedawane.
Czy ktoś chciałby zaprojektować nieskomplikowaną płytkę, a potem nieodpłatnie udostępnić jej projekt wszystkim chętnym, na przykład pod warunkiem, że na płytce będzie informacja o Autorze: imię i nazwisko, pseudonim czy logo?
Chętnych do współpracy nie tylko przy projektowaniu płytek ale i testowaniu, korekcie, pracach redakcyjnych zapraszam do współpracy.
A przede wszystkim serdecznie zachęcam: także i Ty stań się moim Patronem albo nawet Mecenasem!
Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - luty
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne luty 2023
- Rozwiązania łamigłówek Grudzień 2022
- Tropimy błędy: Układ do pomiaru prądu
- Tropimy błędy: Wskaźnik wysterowania audio
- Twój teraomomierz i pikoamperomierz
- Wspólnie projektujemy: Miernik częstotliwości i czasu
- Fałszywa elektronika - podrabiane tranzystory
- Przetwornice impulsowe w pigułce - część 3
- Ślepe testy audio - część 1
- Interesujące układy: Częstościomierz 1 Hz...50 MHz
- Ultrakrótka historia elektroniki: Wzmacniacze lampowe
- Zrozumieć mikroprocesory - obsługa przerwań
- Multimetr - dodatkowe funkcje
- Dlaczego ceny multimetrów są tak różne?
- Kuchenka mikrofalowa - czy jest szkodliwa?
- Co jest najważniejsze w elektronice?
- Kategorie CAT mierników uniwersalnych - multimetrów
- I Ty możesz zostać Autorem!