Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (7 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 94 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Okładkowy projekt tego numeru potwierdza, że tak pożądana przez wielu Czytelników tematyka lamp elektronowych jest i będzie kontynuowana. Projekt okładkowy pokazuje, jak w bardzo prosty sposób można sprawdzić, czy parametry danej triody zgadzają się z katalogiem. W tym numerze zamieszczony jest też artykuł zakwalifikowany do kategorii Audio, zatytułowany: Czego tak naprawdę oczekujemy od lamp?
Już powstało kilka kolejnych artykułów technicznych, wprowadzających w tematykę lamp elektronowych. A do tego dojdą projekty pokazujące, jak je zrealizować i przetestować. Na razie nie przedstawiam bliżej płytki do testów lamp. Potwierdziła ona swoją przydatność w stopniu większym niż planowałem. Dlatego postanowiłem jeszcze nieco ją wzbogacić, żeby posłużyła nie tylko do pomiarów lamp, ale żeby można było na niej zamontować najróżniejsze (przed)wzmacniacze z jedną i z dwiema triodami.
W poprzednim numerze zapowiadałem, że powstają artykuły i projekty, o które upomina się duża część Czytelników. Powstały i niektóre są zamieszczone już w tym numerze czasopisma.
I tak bardzo ważny jest niepozorny, na pozór dziwny, projekt Mój uniwersalny tester impulsowy. Nie zlekceważ go! Jest to w sumie kontynuacja materiału na temat testowania i wykrywania podróbek MOSFET-ów. Tester ten pozwoli w prosty sposób wykryć podróbki diod, tranzystorów bipolarnych dużej mocy, tyrystorów i triaków, a także zbadać właściwości najrozmaitszych akumulatorów. Temat identyfikacji podróbek będzie kontynuowany - odzew na materiał o sprawdzaniu MOSFET-ów jest bardzo interesujący.
W tym numerze jest też, zapowiadany w poprzednim numerze, pierwszy artykuł z cyklu dotyczącego kart katalogowych, zatytułowany: Elementy, ich parametry i karty katalogowe.
Zwracam uwagę na artykuł Długa droga do FPGA, który łagodnie wprowadza do planowanego praktycznego cyklu wykorzystania FPGA. Wiąże się to także z artykułami o cyfrowych układach kombinacyjnych.
Wiele osób zainteresowanych jest jak najdokładniejszymi pomiarami. Ucieszy ich pierwszy, rozbiegowy artykuł Dokładność i zakres pomiarów w elektronice. Wstępnie przygotowane są kolejne: Wielkość, wartość, dokładność, rozdzielczość, niepewność oraz Wzorce wielkości elektrycznych.
Chciałbym jeszcze zwrócić Twoja uwagę na dwa pierwsze e-maile w Poczcie na następnej stronie. Ich treść bardzo mnie cieszy, ale niestety pokazuje, że mnóstwo dawnych Czytelników EdW nie wie o inicjatywie Zrozumieć Elektronikę ani o moim nowym czasopiśmie i stronie internetowej.
Dotychczasowy rozwój i pozycja na Patronite są znakomite jak na zupełny brak reklamy czy promocji zewnętrznej. Jednak wyniki finansowe Patronite to mniej niż połowa tego, co jest potrzebne do długotrwałego utrzymania i rozwoju czasopisma.
Dlatego mam prośbę także do Ciebie: w miarę możliwości rozpowszechniaj wśród znajomych i na forach informacje o czasopiśmie. A jeśli jeszcze nie jesteś, to także i Ty stań się moim Patronem albo nawet Mecenasem!
Wprowadziłem też nową możliwość pozyskania pojedynczych numerów czasopisma przez „postawienie mi kawy”. Szczegóły na stronie.
Piotr Górecki
Spis treści
-
Słowo wstępne - lipiec
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne Lipiec 2023
- Rozwiązania Łamigłówek Maj 2023
- Tropimy błędy: Automatyczny stabilizator napięcia sieci
- Pomiar parametrów lamp - łatwo i przyjemnie
- Tropimy błędy: Zabezpieczenie przed zwarciem
- Mój uniwersalny tester impulsowy
- Wspólnie projektujemy: Ogranicznik prądowy do LM317
- Wspólnie projektujemy: Wykorzystanie modułu Peltiera
- Dokładność i zakres pomiarów w elektronice
- Długa droga do FPGA
- Podstawy układów cyfrowych - układy kombinacyjne
- Prosty generator sygnału prostokątnego do 16 MHz
- Czego tak naprawdę oczekujemy od lamp?
- Podstawy automatyki - pomiary i czujniki ciśnienia
- Elementy, ich parametry i karty katalogowe
- Jak bezgłośnie przełączać sygnały audio?
- Niesamowita historia energii