Zrozumieć Elektronikę (11/2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Indeks: ZEG-27029

Zrozumieć Elektronikę to miesięcznik, którego Redaktorem Naczelnym i wydawcą jest Piotr Górecki. Popularyzator elektroniki, konstruktor z ponad 30-letnim doświadczeniem, autor książek i tysięcy artykułów omawiających różne aspekty elektroniki. Miesięcznik występuje wyłącznie w formie cyfrowej - natychmiast po opłaceniu zamówienia otrzymasz mailowo link do pobrania pliku PDF.

Zrozumieć Elektronikę (11/2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
12,99 zł
12,03 zł netto
Zapłać później

Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.

Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (11 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.

Zrozumieć Elektronikę

Zrozumieć Elektronikę (11 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe.

Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 93 strony).

Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Zrozumieć Elektronikę

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego

Zapraszam do lektury numeru listopadowego, gdzie na okładce nietypowo jest artykuł otwierający cykl o oscyloskopach.

Cykl ten planowałem od bardzo dawna, co najmniej od kilku lat, jeszcze w EdW. Bezpośrednim impulsem do jego powstania była wymiana e-maili z jednym z moich Patronów, który pytał o wskazówki dotyczące wyboru oscyloskopu.

Gdy zacząłem pisać, a właściwie porządkować powstałe już wcześniej materiały okazało się, że w żadnym wypadku nie da się tego zmieścić w jednym artykule. Powstaje obszerny cykl. 

Jednak mam informację dla najbardziej niecierpliwych. Otóż najprostsza zasada zakupu jest taka: kup najdroższy oscyloskop, na jaki Cię stać. Przy czym pamiętaj, że ceny prawdziwych oscyloskopów zaczynają się dziś od około 1000 złotych. Jeżeli jednak chcesz dokonać naprawdę przemyślanego i optymalnego zakupu, musisz uwzględnić szereg czynników, żeby nie żałować.

W tej chwili są już gotowe cztery artykuły: jeden wprowadzający, w tym numerze, oraz trzy omawiające różne czynniki i aspekty problemu wyboru i zakupu oscyloskopu. Na razie te materiały dostępne są wyłącznie dla moich najbardziej hojnych Patronów.

Artykuły o oscyloskopach, a właściwie ich wstępne wersje, wcześniej rozesłałem do bardzo wąskiego grona w ramach konsultacji i chciałbym podziękować za wiele wartościowych uwag dotyczących treści i formy! Wpłynęły one na ostateczny kształt tego materiału.

Mam też dobrą informację na temat strony internetowej https://piotr-gorecki.pl. Zajęty tworzeniem czasopisma nie mam wystarczająco dużo czasu, żeby o nią odpowiednio dbać i uzupełniać. Bardzo dobra wiadomość jest taka, że Rafał Wiśniewski bezinteresownie podjął się wrzucania na stronę wcześniejszych materiałów z mojej wieloletniej twórczości. Materiałów na tematy, które są zawsze aktualne. Takich artykułów, publikowanych wcześniej przez 30 lat w EP i EdW jest nieprzebrane mnóstwo.

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego cd.

Na początek pojawiło się  przypomnienie moich dawnych „Listów od Piotra” na temat rezystorów, kondensatorów i cewek. Potem będą inne.

Jest więc nadzieja, że w ten sposób na stronie w nowej atrakcyjnej formie pojawi się mnóstwo moich wcześniejszych materiałów z różnych dziedzin elektroniki.

Jeżeli ktoś chciałby w tej pracy pomóc Rafałowi, żeby przyspieszyć ten proces wypełniania strony https://piotr-gorecki.pl moimi wcześniejszymi materiałami, to po pierwsze, może pomóc przy opracowywaniu i wrzucaniu materiałów na stronę internetową, w szczególności w przygotowaniu grafiki - rysunków.

Po drugie, każdy może napisać, jakie moje wcześniejsze artykuły i cykle znane z EdW powinny się tam znaleźć w pierwszej kolejności. Proszę śmiało pisać: [email protected].

A wracając do moich prac bieżących: powstają również inne, nowe serie artykułów. Już są gotowe cztery artykuły na temat multimetru AN870 (ZT219), zaskakująco taniego jak na swoje możliwości. Między nimi artykuł na temat pomiarów prądu w zakresie femtoamperów i rezystancji w zakresie petaomów. Tak femtoamperów, czyli miliardowych części mikroampera. I petaomów, czyli miliardów megaomów.

A najważniejsze jest to, że wreszcie powstaje też nowy cykl „zerowy” będący podbudową do zapowiadanej od dawna Radiowej Oślej Łączki. Cykl przeznaczony jest głównie dla osób zupełnie początkujących, które nie mają jeszcze żadnego doświadczenia. Okazało się jednak, że jest to materiał także dla doświadczonych elektroników, którzy już dawno temu „poszli do przodu”, a nie wykonali pewnych eksperymentów podstawowych. Eksperymentów w większości bardzo prostych, a dających mnóstwo satysfakcji i radości także zaawansowanym. Wiem, bo sam tego doświadczyłem, robiąc proste eksperymenty, o których wcześniej tylko czytałem. A między „czytać i oglądać”, a „wykonać to własnoręcznie” jest kolosalna różnica! Zapewniam!

I właśnie nowa seria o roboczym tytule Fascynujące przemiany energii jest znakomitą okazją „powrotu do korzeni”. Więcej szczegółów mam nadzieję podać już w następnym numerze ZE.

Pozdrawiam serdecznie!

Piotr Górecki

Zrozumieć Elektronikę

Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej.

Spis treści

1. Słowo wstępne - listopad
  2. Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
  3. Łamigłówki elektroniczne listopad 2023
  4. Łamigłówki elektroniczne wrzesień 2023
  5. Tropimy błędy: Sygnalizator wyczerpania baterii
  6. Tropimy błędy: Wzmacniacz 2 W do iPoda
  7. Oscyloskop? Nie ma problemu! 
  8. Modułowe mierniki napięcia i prądu zmiennego
  9. W poszukiwaniu prawdy, część 2
  10. Wspólnie projektujemy: Rozbudowa zasilacza LM317
  11. Wspólnie projektujemy: Częstościomierz, część 4
  12. Kalibracja termometrów w temperaturze 0oC
  13. Aneng AN870: najlepszy multimetr dla hobbysty?
  14. Lampy elektronowe: Czy możesz być projektantem?
  15. Podstawy automatyki - detekcja położenia
  16. Wzorce wielkości elektrycznych
  17. Katalogowe parametry Absolute Maximum Rating
  18. Dodatkowe porty UART w Arduino
  19. Historia elektroniki: Odkrycie tranzystora bipolarnego
  20. Budowa wewnętrzna tanich chińskich zasilaczy
  21. Pięciocyfrowy moduł mierzący U + I + P

Jako pierwszy zadaj pytanie dotyczące tego produktu!

Kraj pochodzenia: Polska

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkty z tej samej kategorii: