Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.
Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (10 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.
Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 102 strony).
Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.
Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.
Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego
Cieszę się, że na okładce mogę zaprezentować bardzo interesujące praktyczne wykorzystanie modułu Peltiera. Oczywiście zamiast komory termicznej w podobny sposób można zrealizować choćby chłodziarkę do napojów. Zdecyduj jakich napojów!
Gorąco zachęcam do praktycznego wykorzystania popularnych i tanich modułów Peltiera oraz do udziału w konkursie Wspólnie projektujemy, gdzie tematem jest sterownik dla takiego modułu.
W poprzednim numerze wielkie zainteresowanie wzbudził temat wzorców napięcia i dokładnych pomiarów. W tym wydaniu jest kolejny artykuł z tej praktycznej serii, dotyczący precyzyjnych i wzorcowych rezystorów. Temat będzie kontynuowany, niejako „w kilku kierunkach”. Na poniższej fotografii pokazane są niektóre moje rezystory, przewidziane do najbliższych testów.
Jeśli i Ty interesujesz się tematem i albo możesz podzielić się już zdobytym doświadczeniem, albo chcesz takowe doświadczenia dopiero zdobyć, śmiało napisz do mnie ([email protected]). Wprawdzie temat bardzo precyzyjnych pomiarów i wzorców łatwy nie jest, ale jest mnóstwo możliwości prostych, niedrogich i dostępnych dla każdego. Zapraszam do współpracy!
W tym numerze znajdziecie też szereg innych interesujących materiałów. Szczególnie polecam artykuły o montażu elementów SMD w warunkach domowych oraz o wyborze programu do projektowania płytek dla hobbysty.
Nie przegap bardzo przydatnego artykułu o parametrach tranzystorów MOSFET na przykładzie IRF3205. Warto zapoznać się z materiałem: Pojemność akumulatorów Li-Ion rozmiaru 18650.
Tematyka audio wróci już w następnym numerze, bo planowany wstępnie artykuł nie zmieścił się w wydaniu październikowym. Zakończył się cykl o energii, ale do tematu niebawem wrócimy, i to od strony praktycznej - już mam dużą część materiałów opisujących wykonywane w warunkach domowych proste eksperymenty, pokazujące rozmaite fascynujące przemiany energii.
Jak też piszę dalej w Poczcie, niedawna korespondencja e-mailowa spowodowała, że rozpocząłem realizację cyklu o oscyloskopach. Już napisałem kilka artykułów na temat czynników, które warto, a wręcz koniecznie trzeba, wziąć pod uwagę przed zakupem oscyloskopu.
Zapraszam do kontaktu oraz oczywiście do wspierania mnie przez Patronite. Pozdrawiam serdecznie!
Piotr Górecki
Spis treści
- Słowo wstępne - październik
- Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
- Łamigłówki elektroniczne październik 2023
- Rozwiązania łamigłówek sierpień 2023
- Tropimy błędy: pure sine inverter 12VDC / 230VAC
- Tropimy błędy: konwerter 220 / 110V
- Komora termiczna za 100 zł z modułem Peltiera
- Wspólnie projektujemy: Wykorzystanie modułu Peltiera
- Wspólnie projektujemy: Sterownik komory termicznej
- Amatorskie wzorce rezystancji
- W poszukiwaniu prawdy, część 1
- Zasilacze - stabilizatory prądowe i napięciowe
- Wielkość, wartość, dokładność, rozdzielczość, niepewność
- Montaż elementów SMD w warunkach domowych
- Podstawy automatyki - detekcja położenia
- Jaki program EDA dla hobbysty? Część 2
- Jaka jest największa szybkość SPI w Arduino z AVR?
- Tranzystory MOSFET: parametry na przykładzie IRF3205
- Jaka jest maksymalna dokładność pomiarów?
- Pojemność akumulatorów Li-Ion rozmiaru 18650