Zrozumieć Elektronikę (1/2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Indeks: ZEG-27019

Zrozumieć Elektronikę to miesięcznik, którego Redaktorem Naczelnym i wydawcą jest Piotr Górecki. Popularyzator elektroniki, konstruktor z ponad 30-letnim doświadczeniem, autor książek i tysięcy artykułów omawiających różne aspekty elektroniki. Miesięcznik występuje wyłącznie w formie cyfrowej - natychmiast po opłaceniu zamówienia otrzymasz mailowo link do pobrania pliku PDF.

Zrozumieć Elektronikę (1/2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe
12,99 zł
12,03 zł netto
Zapłać później

Kupując ten produkt, nie będziesz miał możliwości wyboru płatności za pobraniem.

Opis produktu: Zrozumieć Elektronikę (1 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe

Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki, autorstwa Piotra Góreckiego. Numer ISSN czasopisma: 3071-7965.

Zrozumieć Elektronikę

Zrozumieć Elektronikę (1 / 2023) - miesięcznik, wydanie cyfrowe.

Miesięcznik dostępny jest wyłącznie w wersji cyfrowej (PDF, 78 stron).

Link do pobrania produktu wysyłany jest mailem natychmiast po otrzymaniu przez nas wpłaty.

Zrozumieć Elektronikę

Czasopismo obejmuje treści techniczne, poradniki, szczegółowe analizy oraz materiały edukacyjne wspierające naukę elektroniki.

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego

Poniższy materiał dotyczy głównie chińskich sklepów internetowych, ale zacznę od czegoś innego.

Obecny, początkowy, startowy kształt czasopisma Zrozumieć Elektronikę, w skrócie ZE, został ustalony dzięki opiniom i wskazówkom małego grona zaprzyjaźnionych osób, za co im serdecznie dziękuję!

Ale sprawa nie jest zamknięta - wprost przeciwnie! Chciałbym maksymalnie dostosować zawartość czasopisma do potrzeb ogółu Czytelników.

Jeszcze przed ukazaniem się „zerowego”, grudniowego numeru, podczas wstępnych konsultacji ujawniła się kwestia zakupów. Między innymi zestawów do samodzielnego montażu, ale też sprzętu pomiarowego oraz różnych podzespołów i modułów. Nie wszystko da się rozwiązać w prosty sposób, dlatego proszę także o Twoją opinię. Oto kilka przykładów. 

W okładkowym projekcie Monitora napięcia i prądu DC (strona 12) wykorzystany jest zaskakująco precyzyjny moduł. Przetestowałem szereg podobnych modułów z bardzo kiepskim skutkiem. Gdzie można kupić dokładnie taki, wyjątkowo precyzyjny moduł z dwuzakresowym amperomierzem?

W naszym wspólnym czasopiśmie będzie seria Interesujące układy. Koncepcja jest taka, że ja wybieram jakiś atrakcyjny zestaw do samodzielnego montażu, opisuję jego budowę, ewentualne napotkane kłopoty oraz przedstawiam analizę jego działania i zachęcam Czytelników do własnych eksperymentów.

Do pierwszych numerów wybrałem kilka chińskich zestawów: Mini Tesla Coil, zestaw do przekazywania energii na odległość, radio FM stereo, moduł częstościomierza 1 Hz...50 MHz i parę innych.

Już otrzymałem pytania od osób, którym wcześniej udostępniłem te artykuły: a gdzie to można kupić?

Słowo wstępne od Redaktora Naczelnego cd.

Ponadto już w pierwszych artykułach pojawiają się fotografie atrakcyjnych multimetrów (AN870, RM219, ZT219, B41T+), które przy swoich znakomitych (niektórych) parametrach można nabyć zaskakująco tanio. Tylko trzeba wiedzieć, gdzie. I znów pojawia się kwestia: a gdzie je można kupić w tak niskich cenach?

Akurat ja opisywane zestawy do samodzielnego montażu oraz niektóre z posiadanych multimetrów kupiłem w chińskich sklepach internetowych, a konkretnie na platformie Aliexpress. Można je też kupić w polskich sklepach, także na Allegro. Tak, ale wtedy ceny są mniej więcej dwukrotnie wyższe, bo importer ponosi dodatkowe koszty i musi zapewnić gwarancję. Dostawa z krajowego sklepu może być błyskawiczna, tylko kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. A darmowa dostawa z Chin może trwać ponad miesiąc.

Nie chce się wierzyć, jakim cudem chińskiemu sprzedawcy opłaci się sprzedawać zestaw za dosłownie kilka złotych i to wraz z kosztami dostawy? Przykładem może być wspomniane radio FM stereo, które w chińskim sklepie można kupić (wraz z dostawą) za osiem, albo nawet siedem złotych! W głowie się nie mieści!

Wszystko wskazuje, że jest to dumpingowa polityka rządu chińskiego, który najprawdopodobniej opłaca koszty transportu. Czy więc kupować wprost w Chinach (co jest beznadziejnie łatwe i bezpieczne) i w ten sposób popierać politykę władz chińskich?

A może kupować te same towary u polskich dystrybutorów (importerów), żeby dodatkowo wspierać także ich, a nie tylko Chińczyków?

Czy może szukać jakichś zestawów (kitów) innej produkcji, przede wszystkim polskich? Ale wtedy wybór jest żałośnie mały, a ceny zdecydowanie wyższe. Wygląda na to, że chińskich wyrobów nie unikniemy.

I tu przechodzimy do sedna sprawy. Jak uważacie: czy w artykułach powinienem podawać „dokładne namiary”, gdzie ja omawiany sprzęt kupiłem?

Niektórzy już się o to upominają. Proszą o konkretny link do sklepu Aliexpress.

Padła też propozycja, żebym na łamach ZE z odpowiednim wyprzedzeniem informował, jakie zestawy czy moduły będą opisywane w kolejnych numerach, żebym prowadził sprzedaż, ewentualnie żebym zorganizował zbiorowe zakupy dla chętnych.

Aktualnie nie widzę możliwości czasowych, żebym mógł zająć się też handlem. Pomysł zbiorowych zakupów w Chinach chyba raczej nie ma racji bytu, a w grę wchodziłaby jedynie współpraca ZE z polskimi sklepami - dystrybutorami chińskich towarów.

Mam też pytania od osób, które chciałyby być wolontariuszami - testerami, żeby jeszcze przed ostateczną publikacją kilka czy więcej osób praktycznie sprawdziło działanie danego układu. Sprawa dotyczy działu Interesujące układy, ale także innych projektów oraz cyklu Wspólnie projektujemy, gdzie też w grę wchodzi wcześniejsze przetestowanie układu przed publikacją.

Napisz,  jak Ty widzisz opisywane kwestie.

A przede wszystkim serdecznie zachęcam: także i Ty zostań moim Patronem albo nawet Mecenasem.

Piotr Górecki

Zrozumieć Elektronikę

Zrozumieć Elektronikę to cyfrowy miesięcznik dla pasjonatów elektroniki.

Spis treści

1. Słowo wstępne - styczeń
  2. Nasze wspólne czasopismo - listy Czytelników
  3. Łamigłówki elektroniczne styczeń 2023
  4. Tropimy błędy: Inwerter 12 VDC / 220 VAC
  5. Wspólnie projektujemy: Prosty miernik sygnałów audio
  6. Precyzyjny monitor prądu i napięcia DC
  7. Fałszywe parametry latarek
  8. Przetwornice impulsowe w pigułce - część 2
  9. Wielopłaszczyznowa Panorama Audio
  10. Historia elektroniki: Zapomniane wzmacniacze węglowe
  11. Mikroprocesory - organizacja pamięci
  12. Multimetr - podstawowe funkcje
  13. Jaki multimetr dla elektronika?
  14. Mikrofalówka - historia i działanie mikrofal
  15. Jak nie uczyć elektroniki
  16. Interesujące układy: Ładowarka bezprzewodowa
  17. Czym zastąpić triak BTB04-600SAP?
  18. Sterownik do silnika DC 12 V dużej mocy

Jako pierwszy zadaj pytanie dotyczące tego produktu!

Kraj pochodzenia: Polska

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkty z tej samej kategorii: