Drukowanie 3D Cocoa Press z czekolady

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Czas czytania: 2 min.

Przedstawiamy urządzenie wśród drukarek 3D nietypowe – oto Cocoa Press 3D Chocolate Printer, dzięki któremu do druku 3D wykorzystamy czekoladę. Naprawdę.

Rozwój druku 3D pędzi nieubłaganie. Nie wiemy, co na rynku drukowania pojawi się następnie. Jakiś czas temu, a dokładniej jesienią 2020 roku, cieszyły i zaskakiwały nas: 

Pomysł od Cocoa Press z Filadelfii stawia na… czekoladę!

Czekolada do drukowania 3D

Tak, to jak najbardziej możliwe! Drukarka 3D Cocoa Press została zaprojektowana w duchu technologii 3D Food Printing. Pomimo nie tak dawnych doniesień niektórych portali o druku 3D jest to pierwsze takie urządzenie na świecie. 

Cocoa Press 3D Chocolate Printer.

Drukarki 3D od jakiegoś czasu oferują już możliwości drukowania jedzenia. Jeszcze inne i poprzez swoją wielofunkcyjność trudne do jednoznacznego sklasyfikowania urządzenia, takie jak formierka Mayku Formbox, pozwalają z czekolady formować. Wydruk z czekolady to nie tylko możliwości tworzenia czekoladowych ozdób i innego wybranego materiału, bo z Cocoa Press każda warstwa wydruku w całości nadaje się do spożycia.

A tak wygląda proces tworzenia i nie tylko. Wystarczy załadować czekoladę do drukarki, rozpocząć podgrzewanie i wybrać interesujący nas design, na przykład z karty SD. Obserwujemy, jak nasz deser się drukuje, czekamy, aż urządzenie skończy pracę i można zajadać. Albo udekorować stół. Albo jeszcze lepiej – udekorować weselny stół! 

Co znajdziemy w Cocoa Press 3D

  • Touchscreen, czyli kolorowy ekran dotykowy 5″, która pozwala na kontrolowanie wszystkich aspektów pracy drukarki,
  • 3-osiowa konstrukcja ruchomej bramy 6″ x 8″ x 6″ pozwalająca na drukowanie naprawdę sporych cookies z czekolady,
  • Drukarkę 3D wyposażono także w precyzyjny ekstruder ze stali nierdzewnej spełniający wymogi bezpieczeństwa i higieny dla materiałów służących do spożycia.

Źródło słodkości, fabryka czekolady

Geniusz drukarki do czekolady Cocoa Press 3D polega na precyzyjnym podgrzewaniu czekolady do odpowiedniej temperatury . Wkłady przechodzą cały proces temperowania, dzięki czemu uzyskują idealną strukturę krystaliczną. Następnie, gdy wkłady trafiają do drukarki, czekolada nie jest roztapiona, lecz zmiękczana. To subtelne, ale ważne rozróżnienie oznacza, że czekolada jest podgrzewana tylko na tyle, aby mogła przepłynąć przez dyszę, ale nie na tyle, aby zniszczyć (stopić) wszystkie drobne kryształy beta-V w czekoladzie. Po wytłoczeniu, te pozostałe maleńkie kryształki “zasiewają” wzrost większej ilości kryształków w drukowanej części, dając w rezultacie idealne, twarde wydruki.

Owa kontrolowana temperatura i wilgotność wnętrza komory służy lepszemu chłodzeniu i zapobieganiu topnieniu czekolady. Drukarka wykorzystuje szpule do wprowadzania do ekstrudera. Prasa kakaowa obowiązkowo musi dawać się formować jak ciasto. 

Poniżej link do galerii, gdzie można również zaczerpnąć więcej informacji o samym urządzeniu.

Proces jest zautomatyzowany, więc nie potrzeba go monitorować. Oglądanie tworzenia się formy warstwa po warstwie potrafi być jednak hipnotyzujące. Ze strony producenta Cocoa Press możemy nie tylko liczyć na funkcjonalną drukarkę 3D, ale i oczekiwać “filamentów” z białej, mlecznej i ciemnej, gorzkiej czekolady. Niesamowite cukiernicze fontanny już nadchodzą.

Cocoa Press 3D to wspaniały pomysł nie tylko dla dekoratorów. 

Podziel się:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Oskar Pacelt

Oskar Pacelt

Autor i redaktor ponad 200 wpisów na Botland Blog. Wierzy, że udany tekst jest jak list wysłany w przyszłość. W życiu najbardziej interesuje go prawda, pozostałych zainteresowań zliczyć nie sposób. Zajmuje się ciekawostkami ze świata technologii i nauki. Najlepszy pływak w Botland.

Zobacz więcej:

Ciekawostki
Robotyka
Oskar Pacelt

Zarobki robotyka

Mocno zróżnicowany sektor, ale i wiele szans. Struktura zatrudnienia, możliwości, rozbieżności – jak wyglądają zarobki robotyka w Polsce?

Mars
Ciekawostki
Oskar Pacelt

Lądowanie NASA na Marsie już dziś!

Łazik NASA Perseverance leci już ponad pół roku, ale nikt o nim nie zapomniał. Dziś około 20:15 rozpocznie się transmisja live z lądowania na Marsie. Zobaczcie szczegóły.

Dodaj komentarz