Drukowanie 3D Cocoa Press z czekolady

Czas czytania: 2 min.

Przedstawiamy urządzenie wśród drukarek 3D nietypowe – oto Cocoa Press 3D Chocolate Printer, dzięki któremu do druku 3D wykorzystamy czekoladę. Naprawdę.

Rozwój druku 3D pędzi nieubłaganie. Nie wiemy, co na rynku drukowania pojawi się następnie. Jakiś czas temu, a dokładniej jesienią 2020 roku, cieszyły i zaskakiwały nas: 

Pomysł od Cocoa Press z Filadelfii stawia na… czekoladę!

Czekolada do drukowania 3D

Tak, to jak najbardziej możliwe! Drukarka 3D Cocoa Press została zaprojektowana w duchu technologii 3D Food Printing. Pomimo nie tak dawnych doniesień niektórych portali o druku 3D jest to pierwsze takie urządzenie na świecie. 

Cocoa Press 3D Chocolate Printer.

Drukarki 3D od jakiegoś czasu oferują już możliwości drukowania jedzenia. Jeszcze inne i poprzez swoją wielofunkcyjność trudne do jednoznacznego sklasyfikowania urządzenia, takie jak formierka Mayku Formbox, pozwalają z czekolady formować. Wydruk z czekolady to nie tylko możliwości tworzenia czekoladowych ozdób i innego wybranego materiału, bo z Cocoa Press każda warstwa wydruku w całości nadaje się do spożycia.

A tak wygląda proces tworzenia i nie tylko. Wystarczy załadować czekoladę do drukarki, rozpocząć podgrzewanie i wybrać interesujący nas design, na przykład z karty SD. Obserwujemy, jak nasz deser się drukuje, czekamy, aż urządzenie skończy pracę i można zajadać. Albo udekorować stół. Albo jeszcze lepiej – udekorować weselny stół! 

Co znajdziemy w Cocoa Press 3D

  • Touchscreen, czyli kolorowy ekran dotykowy 5″, która pozwala na kontrolowanie wszystkich aspektów pracy drukarki,
  • 3-osiowa konstrukcja ruchomej bramy 6″ x 8″ x 6″ pozwalająca na drukowanie naprawdę sporych cookies z czekolady,
  • Drukarkę 3D wyposażono także w precyzyjny ekstruder ze stali nierdzewnej spełniający wymogi bezpieczeństwa i higieny dla materiałów służących do spożycia.

Źródło słodkości, fabryka czekolady

Geniusz drukarki do czekolady Cocoa Press 3D polega na precyzyjnym podgrzewaniu czekolady do odpowiedniej temperatury . Wkłady przechodzą cały proces temperowania, dzięki czemu uzyskują idealną strukturę krystaliczną. Następnie, gdy wkłady trafiają do drukarki, czekolada nie jest roztapiona, lecz zmiękczana. To subtelne, ale ważne rozróżnienie oznacza, że czekolada jest podgrzewana tylko na tyle, aby mogła przepłynąć przez dyszę, ale nie na tyle, aby zniszczyć (stopić) wszystkie drobne kryształy beta-V w czekoladzie. Po wytłoczeniu, te pozostałe maleńkie kryształki “zasiewają” wzrost większej ilości kryształków w drukowanej części, dając w rezultacie idealne, twarde wydruki.

Owa kontrolowana temperatura i wilgotność wnętrza komory służy lepszemu chłodzeniu i zapobieganiu topnieniu czekolady. Drukarka wykorzystuje szpule do wprowadzania do ekstrudera. Prasa kakaowa obowiązkowo musi dawać się formować jak ciasto. 

Poniżej link do galerii, gdzie można również zaczerpnąć więcej informacji o samym urządzeniu.

Zobacz galerię Cocoa Press

Proces jest zautomatyzowany, więc nie potrzeba go monitorować. Oglądanie tworzenia się formy warstwa po warstwie potrafi być jednak hipnotyzujące. Ze strony producenta Cocoa Press możemy nie tylko liczyć na funkcjonalną drukarkę 3D, ale i oczekiwać “filamentów” z białej, mlecznej i ciemnej, gorzkiej czekolady. Niesamowite cukiernicze fontanny już nadchodzą.

Cocoa Press 3D to wspaniały pomysł nie tylko dla dekoratorów. 

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 4.5 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Podziel się:

Picture of Oskar Pacelt

Oskar Pacelt

Fan dobrej literatury i muzyki. Wierzy, że udany tekst jest jak list wysłany w przyszłość. W życiu najbardziej interesuje go prawda, pozostałych zainteresowań zliczyć nie sposób. Kocha pływać.

Zobacz więcej:

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ze względów bezpieczeństwa wymagane jest korzystanie z usługi Google reCAPTCHA, która podlega Polityce Prywatności oraz Warunkom użytkowania.