Jak zrobić własne formy do czekolady przy użyciu Mayku Formbox

Czas czytania: 3 min.

Mayku FormBox umożliwia stworzenie w ciągu kilku minut niestandardowych foremek do czekolady. Aby zademonstrować przykład, Mayku stworzyło formy z kształtem muszli morskich, które następnie wypełniono ciemną czekoladą i słonym karmelem.

Spraw, aby Twoje produkty się wyróżniały, tworząc własne formy!

Chcesz stworzyć coś więcej niż zwykłe formy? A co powiesz na możliwość opanowania sztuki tworzenia niestandardowych foremek do czekolady w swojej kuchni? Dzięki Mayku FormBox, cukiernicy i kucharze mogą tworzyć je samodzielnie w ciągu jednego dnia, bez konieczności korzystania z usług zewnętrznych. Tworząc unikalne wzory, mogą zaskakiwać i zachwycać klientów, rozwijać swoją kreatywność oraz zachować kontrolę nad procesem tworzenia form przy minimalnych kosztach i nakładach czasu.

Mayku FormBox doskonale współpracuje z formami wykonanymi różnymi sposobami, np. dzięki glinie do rzeźbienia, cięciem laserem czy drukiem 3D. Jeśli nie jesteś jeszcze gotowy na te techniki, nie martw się, możesz zacząć od formowania próżniowego już gotowych przedmiotów i kształtów.

Jak wybrać odpowiedni przedmiot do tworzenia formy próżniowej

Zanim przystąpisz do tworzenia niestandardowych form za pomocą FormBox, warto zrozumieć kilka zasad projektowania, aby zapewnić najlepsze rezultaty.

Formy, które najlepiej sprawdzają się w FormBox, mają nachylone boki i są szersze niż są wyższe, nie posiadają podcięć.

Dla obiektów kulistych (lub podobnych) najprostszą techniką jest przecięcie ich na pół i stworzenie dwóch form, które można następnie połączyć. Jest to znane jako formowanie dwuczęściowe.

Alternatywnie można stworzyć tzw. łóżko lub spód dla obiektu – glina to szybki i łatwy materiał do dodania tego typu wsparcia i wypełnienia ewentualnych występów.

Wszelkie wgłębienia powinny być wiercone, aby umożliwić przepływ powietrza do bazy formy i poprawić formowanie. Pomaga to poprawić jakość, ale nie zawsze jest to konieczne.

Aby stworzyć gładką powierzchnię wokół formy, możesz zastąpić swoją tackę siatkową tacką Pro Mesh, zaprojektowaną specjalnie dla cukierników.

Od obiektu do formy czekoladowej

Gdy już znalazłeś swój oryginalny wzór, stworzenie idealnej formy nie może być łatwiejsze. Możesz zrobić jedną formę w kilka minut i być gotowym do wlewu praktycznie od razu. Oto kroki do wykonania udanej formy próżniowej:

Ułóż przedmioty w FormBox, upewniając się, że są równomiernie rozmieszczone; nie zbyt blisko siebie i nie zbyt blisko krawędzi.

Włóż wybrany termoplastyczny arkusz Mayku (czekoladnicy uwielbiają przezroczyste taśmy o grubości 1 mm), obserwując, jak się podgrzewa i opada w środku; to znak, że jest gotowa do użycia.

Delikatnie zwolnij uchwyty i pozwól użytemu materiałowi uformować się wokół kawałków formy. Pozostaw na kilka sekund, aby ostygło, a następnie wyjmij z maszyny.

Twoja forma jest gotowa do użycia – upewnij się, że ją umyjesz przed włożeniem jakichkolwiek jadalnych składników do środka.

Pomysły na formy do wypróbowania w przypadku czekolady

Jednym z najlepszych sposobów nauki formowania próżniowego jest eksperymentowanie na własną rękę, ponieważ to część każdego wielkiego procesu twórczego. Aby Was zainspirować, przygotowano szybką listę sprawdzonych przedmiotów do przetestowania w FormBox.

Mini dynie – doskonałe na jesienne i straszliwe sezonowe smakołyki. Pokrój mini dynię wzdłuż jej środka dla stworzenia dwuczęściowej formy.

Rzeźbienie ziemniaka – dla szybkich, organicznych kształtów geometrycznych – spróbuj kroić kawałki z połowy ziemniaka lub użyj swojego talentu, narzędzi kuchennych i foremek do ciastek, aby uzyskać unikalne kształty.

Ulubione owoce – z wielu owoców i warzyw można stworzyć ciekawe foremki. W przypadku miękkich kształtów (np. banana) zamroź go przed formowaniem.

Teksturowanie – Eksperymentuj z kształtem i teksturą powierzchni, może spróbuj wcisnąć kawałek koronki lub liści? FormBox zarejestruje ten detal.

Warstwowanie papieru, kartki lub tektury – czy korzystasz z maszyny tnącej, czy też używasz swoich ręcznych zdolności, to prosty sposób na eksperymentowanie z kształtem i formą.

Masz inny pomysł? Daj nam znać. Czekoladnicy i kucharze tacy jak Ty oszczędzają czas i pieniądze, przenosząc proces tworzenia niestandardowych form do swojego zakładu. Odblokuj nowe projekty, oferując niestandardowe i unikalne kreacje czekoladowe oraz bombonierki, które naprawdę wyróżniają się spośród tłumu.

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Podziel się:

Picture of Sandra Marcinkowska

Sandra Marcinkowska

Żywiołowa i zwariowana – tak opisaliby ją chyba wszyscy, z którymi miała kontakt. Bomba energetyczna, która pomaga w każdy „gorszy dzień”. Nie ma czasu na narzekanie, bierze życie pełnymi garściami. Interesuje się wszystkim co praktyczne i ułatwiające życie. Kocha gadżety.

Zobacz więcej:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ze względów bezpieczeństwa wymagane jest korzystanie z usługi Google reCAPTCHA, która podlega Polityce Prywatności oraz Warunkom użytkowania.